Open inloop 27 november 2018

28-11-2018

Vandaag waren tijdens de open inloop in Dronten weer veel vrijwilligers en deelnemers actief bezig met taal. Ik heb mooie verhalen gehoord. Vanmorgen  heb ik gesproken met Yala*. Onze taalcoach Marja helpt haar al sinds 2017. Yala heeft in haar moederland China geen school gevolgd. Ze woont nu ruim 20 jaar in Nederland en heeft een eigen snackbar in Dronten. Iedereen in het winkelcentrum ken haar. Zij geniet van haar werk. Ze maakt wel weken van 90 uur vertelde zij aan mij. Het uurtje Huis voor Taal in de bibliotheek is het enige wat ze voor haarzelf doet naast haar werk. Dat vindt ze heel erg leuk en wil ze graag blijven doen. Yala kan goed Nederlands lezen maar ze vindt foutloos Nederlands schrijven erg moeilijk. We spreken af dat ze voor komende maanden samen met de taalcoach gaat werken aan het schrijven van een foutloze brief. 

Een bijzonder verhaal is de begeleiding die we binnen Huis voor Taal geven aan Marius*. Marius is een jonge man uit Engeland. Hij woont al vele jaren in Nederland maar hij spreekt geen Nederlands en hij gebruikt geen computer. Hij was altijd afhankelijk van anderen. We hebben 3 taalcoaches die Marius helpen. Ruud helpt Marius voor het verbeteren van zijn woordenschat. Tom begeleidt Marius in het durven praten in Nederlands. Toon zet zich vooral in om Marius te helpen met het gebruik van zijn mobiel. Deze aanpak was"lifechanging" (zo vertelde Marius mij dit vandaag). Sinds deze hulp gebruikt hij zijn mobiel, heeft hij een tablet en gebruikt hij thuis een laptop. Hij zoekt informatie op via internet en kan mails versturen. Zijn hele leven is hierdoor veranderd.

Tenslotte een prachtig verhaal van de taalbegeleiding aan Baibu*. Hij komt uit Eritrea en volgde de inburgering maar werd als niet leerbaar beschouwd. Elke week komt hij 2 ochtenden in de week bij Huis voor Taal. Wat we niet voor mogelijk hielden hebben we toch bereikt. Baibu kan nu meer Nederlands begrijpen en spreken. Het gaat heel langzaam maar hij durft toch veel meer zinnen te maken. Dat is echt zo mooi om mee te maken!  Zijn twee taalcoaches zijn ook bijzonder blij met zijn inzet en motivatie. 

Dit zijn echt mooie voorbeelden van Doen, Durven en je Prettig voelen binnen Huis voor Taal!

Uit privacy overwegingen zijn Yala, Marius en Baibu verzonnen namen.